September 10, 2009

wanita itu..

klu la aku ni wanita le kn.. wahhhh.. sah2 aku kene bljr sume bnde yg wanita kene buat.. bsuh baju.. lipat ken.. jge ank.. n yg plg azab ; time nk brsalin.. perghhhh.. trkoyak ko nyah.. (aduhhhh..) aku dgr klu time brsalin tu le kn, tektiap urat yg putus dsbb kn brsalin, tektiap itulah dosa akn clear beb.. byk le dosa aku yg clear t.. ahiksss.. senang le cmtu.. tunggu hsbnd blik keje, cium2 skit, mnje2 bgai.. sttle.. ckup 9 bln 40 ari ilang le dosa aku nyah.. ahakssss.. tp jd wanita ni kene tough dowh.. kerenah org laki ni bknnnye skit.. nk itu.. nk ini.. susah n xtrjage.. kang klu xjge lek lok, di psangnye plk lg sorg.. perang lg beb.. seb bek aku ni lelaki dowh..

klu la aku ni wanita le kn.. eeee.. part ni yg aku plg best ni.. mean aku dh ade family sndiri.. dh ade ank nk kene jge.. dh ade hsbnd utk dibelai+membelai.. (ececeh ayt.. xlh blah.. ahiksss..) ank2 msti syg aku lbh dr bapak eaorg.. ye la.. aku yg branak kn eaorg dowh.. sakit oooo.. aku yg bg ksih syg.. aku yg buat kn susu utk eaorg.. aku yg tkar kn lampin time bapak eaorg bek pnye brdngkur.. huhhh.. tu blum ank sakit lg.. cnfrm2 la aku yg plg cuak.. ahiksss.. tp jd wanita ni byk sgt cabaran nye kn.. susah giler.. kene tekun.. kene sbr.. kene pndai jg ati sume org.. kene pndai bg ksih syg.. seb bek le aku ni lelaki dowh..

wlupn aku bkn wanita.. dlm life aku, aku rse bruntung sesgt ade wanita yg ckup2 prfect kt mate aku ; bonda.. bonda pnh gtau aku dulu "cmpak le kat mane pn.. abg jgn lupe solat.. jgn lupe ngn Dia.." pehhhh.. mkn dlm dowh ayt bonda.. aku igt.. aku pegang kate2 bonda tu.. aku yakin.. ape yg aku ade skrng ni adalah dr doa yg xptus2 dr bonda.. doa ibu kn.. xlupe jgk doa dr qaseh utk aku.. evn smpai dpn Kaabah mse ea g umrah aritu pn, qaseh stll igt+brdoa utk aku.. utk kami.. trima ksih sesgt utk bonda & qaseh.. trima ksih..

ntah cmne le plk aku lh kuar kn entry ni ek.. oooo.. ptg kelmarin dulu nye mse aku stuck dlm jammed dpn uitm nk g sbmit thesis.. aku called bonda.. aku gtau bonda aku otw nk g sbmit usahe aku slame 2 thun kt uitm ni.. 2 yrs of doin' a research.. 2 yrs of makin' a full a4 abstract & a single paragraph of cnclusion.. (oittt.. ckp omputih tu ngn bonda.. ahikss..) bonda diam.. xckp pe2.. haaa.. pesal plk.. tup2 dgr bnyi soksek2.. bonda nangis.. lame lps tu bru bonda lh brckp blik.. "tahniah.. xsia2 usahe+pngorbanan abg.." bonda je thu cite aku.. skrang korg plk yg thu.. aku buang 3 thun dr life aku ngn struggle keje sbb nk bg adik2 sume lh frther stdy.. wlupn aku de peluang nk smbung stdy tp d sbbkn nk tlg bonda+ayahanda, aku buang nun jauh2 dlm mantel bumi yg gelegak2 tu dowh will aku tu.. ahaksss..

tp skrang aku eppi.. bang chik dh keje.. adik alang kt maktab.. adik man kt uitm gk.. adik ika bru je fly g jordan.. aku..?? umur dh ujung2 idup bru lh rse smbung stdy blik.. xpe.. jnji bonda restu+izinkn.. lg pn tgl xsmpai 3 bln je lg aku dh nk grad.. ni aku pn ade ati nk frther lg ni n bonda stll izinkn.. tp.. bile lg le plk aku nk blh sara bonda+ayahanda.. utang stdy dh brtimbun2... ermmm.. t la aku pkir2 kn len.. sian le plk ngn qaseh.. memnjang je nk kene tgu aku stdy.. celah mane le plk nk kawen nye.. xkn nk simpan je kot.. ahakssss.. gtal gk rupenye ni.. kuikuikui..

16 observations:

hanilopiplopz said...

tp bg aku laa kn.. lelaki ke prempuan, masing2 ade bhgian msing-masing..dua2 kne sgt tough dlm hidup bsame..

cme pemikiran aku mungkin agk pesong siket laa..

aku sgt teringin utk menjadi seorang ibu tanpa pernah bersuami..maksud aku, ibu tunggal..

siyezly, aku bkn anti lelaki.. cme aku rse menjadi seorang ibu tunggal itu adalah satu perkara yang amat smart dowh!!

n stakat ni, cita2 aku ingin menjadi seorang ibu tanpa suami agak cerah sbb pendirian aku thadap lelaki kot!

tp.. AKU BUKAN ANTI LELAKI HOKEYH!!

cme aku rasecara itu amat smart bg perempuan..

Burning_Slipar said...

ayat last skali tue sedey ja pet...
sabaq2 la pet..
masing2 ada peranan masing2...
anak sulung mmg begini...
lambat laun hg akan berjaya..
aku ble tumpang glamor...muahahahah~

Munira Kirana said...

hehehe..
sedey lak bace post uncle..
uncle mmg gatal..
rasenye qaseh doa soh uncle pinang dia cepat2 kot..
hihi =D

burt said...

para yg first aku ingat kau da crisis identity...para last aku amat touching luahan kau...aku pun abg n aku paham apa yg kau ase...satu nasihat aku... rezeki ada mana2 hanya Dia jer yang tau kat mana n bila... sbb dia yg ciptakan kita so Dia tau apa yg terbaik buat kita...be tough bro...

UnCLe pEt.. said...

hani :
ermmmm.. lelaki @ pompuan mmg de bhgn memasing..
n aku rse mmg cm dh trpesong dh skit pemikiran ko tu .. ahiksss..
jgn tentang+lwn lumrah alam.. tuhan dh tulih kn seksiap..
tp klu itu tkdirnye.. trime aje..
tuhan xkn ubah nsib hamba2 Nye, klu hamba2 tu sndiri xbrubah..
Dia cume bg jln, kite yg sengal+bodo ni kene le ikhtiar tp jgn le pepndai buat aturan sndiri.. mntk pndapat org yg ade ilmu..
jgn d sbbkn kite dh bljr tinggi lngit & psl hal dulu2, kite nk buat sesdp ati aje....
haaaaaa.. pe cer plk dh aku ni.. ko le ni hani..
tetibe jd ustad le plk aku yg rock ni..
cm bru blik dr al-azhar je rse.. ahiksss..

anaz :
aku pn hrp ang brjaya jgk.. suma2 la kngkwn kita snang cita..
t lh la kita glamer sama2.. ahaksss..
kita kucar-kacir kn politik m'sia..!!
oitttt.. pa cita plk ni.. ahiksss..

cikgu murni :
jgn sedih2.. bnda btul kn.. suma org syg mak ayah eaorg kn..
tp uncle xle gtal mane pn.. qaseh tu je yg lbh skit.. ahiksss..

bro burt :
aku bce2 blik pn aku rse cm aku ade crisis gk dowh.. ahiksss..
tp klu aku xwat cmtu, aku xthu cmne nk strt cite.. nk drect to d point cm xbest le plk kn..
d sbb kn aku thu rezeki tu ade kt mane2, tu psl aku xkesah Dia nk cmpak aku kt mane2 je pn..
cm uncle shahrir+cik lie kt trekker list aku tu..
smpai ke saudi keje nye.. ank bini de kt m'sia..
yg pnting aku nk @ xnk je cri rezeki tu kn..
btw.. nice to noe u burt.. lets be tough bro..!! ahaksss..

Anonymous said...

my luvly baba..
~ ngat pesan bonda 2 slalu tau..
~ u r never walk alone..
~ no matter wht, im alwiz wif u..
~ we need each other.. rite???
**aku SAYANG kamu..!!!**

UnCLe pEt.. said...

ye.. ba igt pesan bonda tu..
oittt.. "u'll nver walk alone.."
dh mcm tagline liverpool dowh.. ahiksss..
yup.. we nd each other.. btw.. thnx a lot ma..

TuN TeJa said...

Mmg betul apa yg ko luahkn dlm part 1 N3 ni, aku harap bila dh kawen nnti jgn biarkn isteri ko buat semua keja rmh yg sepatutnya laki pun leh buat,ya lah apa ke salahnya tlg,jgn pentingkn diri sdri je,balik keja je nk terbongkang depan tv..huk..huk..

Aku sedeh bai bila baca citer ko part 2 tu,tak pe apa yg ko wat hari ni akan terbayar di kemudian hari...kim salam kat bonda yerk...

°šYąňáĐyą° said...

hehe teringin kep

hidungberantai said...

wah dah la skang ni sdih sbb dok dgr lagu raya...pahtu baca lak post ni btambah sdih ak isk2...pet..bg permulaan cerita itu mgkisahkan ttg wanita yg bgelar isteri dan ibu..bg aku la wanita ni lbh kurang ja ngan laki cuma yg bgelar isteri dan ibu(terutama ibu la) itu yg btl2 kita tak tertanding..mmg kita xda upaya utk mbalas jasa sorg ibu..aku rasa kalu ak jd pompuan pun ak xbkemampuan nak jadi sorg ibu yg sejati..sbb tu ak xnak jadi pompuan sbb ak ni laki hehe..
bagi part2 hujung post lak isk2 sedey ak mbaca nya ni..tp itulah kehidupan..mcm2 jenis ada..bab rezki lak..ada yg smpai cepat dan ada yg lambat sikit tp yg pastinya ada rezki masing2 pabila dia berusaha..jgn la pet risau sbb pngorbanan pet tu insyaAllah akan diganti dgn ssuatu yg lebih dari itu dimasa akan datang..Alhamdulillah la pengorbananmu telah mperoleh salah satu hasilnya dgn kejayaan adik2 pet..tabahkn hati dan teruskan usaha..ala pet..bina la masjid dlu pastu bru la smbung study hehe..bru la xbyk mrepek sgt hehe..

burt said...

nice to know u too bro...

Anonymous said...

ba..
* tul ckp bro idung brantai 2..
bina r masjid dlu, t x de r byk ngarut lg..
hehehe.. ;p

* ckp tun teja pn kne dgr gak 2..
sok kje umah kne uat sme2 eh..
klu x t cian lak kt wife ba kn?
ahaksss..

seroja jingga said...

tak salah kalo laki buat keje pmpuan kan..anyway..r u a photographer??..i love photography damn much!

UnCLe pEt.. said...

tun teja :
ye la.. t aku xwt cmtu.. t aku tlg ek qaseh aku tu..
lps aku blik keje pn aku xkn trbongkang dpn tv aje..
nk trbongkang kt lntai dpur tman qaseh memsk.. ahiksss..
insyallah t aku smpai kn slm ko ngn bonda..

syarifah nadiah :
teringin kep..?? mnde pe tu sis..??
konfius2.. ahiksss..

sham :
oittt.. dgr lgu raye dh ke ko kt sudan tu..
dh2.. meh blik meh.. ahiksss..
yup.. kite mmg xde upaye nk bls sume jase mak+ayah..
n smpai bile2 pn kite xmampu nk byr jase eaorg melainkn dgn tgk snyuman kt muke eaorg hasil kejyaan kite..
insya allah.. rezeki tuhan ade kt mane2..
kite nk cri @ xnk je kn sham.. biar smpai ke sudan pn.. ahaksss..
bab psl nk cnstruct msjid tu le kn, aku tgh pkir2 gk ni..
gtal le skit.. ahiksss..
pe2 pn.. nice to noe u bro..

burt :
thnx a lot bro..

qaseh :
amboiiiii ma.. klu bab2 kawen lju je ek sokong..
oittt.. byk ngarut ape nye ni..?? ba xthu pe2 pn.. ahaksss..
ye.. t ba tlg ek.. sbr je kjp..

seroja jingga :
mmg xsalah pn klu lelaki tlg buat kn keje org pompuan..
evn xde sesape pn ckp salah..
sy xde la photographer mane pn.. bru je nk brtatih sis..
im also luv photography damn much.. ahiksss..

°šYąňáĐyą° said...

haha. tkd ap la.
heh selamat hari raya ea :)

uncle pet.. said...

oooo ok.. slamat ari raye..!!

Post a Comment

intend to provoke me..?? keep it up guys.. ahaksss..