December 19, 2010

kelahiran..

bismillahirahmanirrhim, dgn name Allah yg Maha Pemurah lg Maha Mengasihani.. mlm td lh kire byk gk ar msg msuk ke henpon, ucapan nye ade pelbagai versi & lenggok, tp sume nye mnjurus kpd satu ungkapan, selamat hari jadi.. samade pndek atau pnjang ucapan nye, samade melalui sms atau melalui fesbuk, ucapan trsebut ckup brmakne, sekurang-kurang nye bg insan yg brname 'aku'.. dlm sedar xsedar, sbnarnye aku cukup trharu kerane sekurang-kurang nye masih ade insan yg igt pd aku, yg tahu kewujudan aku dan yg mnghargai kehadiran aku.. trima kaseh sume..

aku bukanlah seorg sahabat atau kawan yg trbaek, adakale nye tindak-tanduk dan tutur-kate aku mnyinggung perasaan, adakale nye perbuatan dan gerak langkah aku cukup sumbang dlm gelanggang prsahabatan.. aku sedar sume tu.. adakale nye aku cukup baik, adakale nye aku cukup kejam, adakale nye aku ibarat wali, adakale nye aku cukup ‘jahanam..!’

namun aku cukup brsyukur kerana aku masih punye kwn, masih punye sahabat.. bahkan aku jg brsyukur kerana aku masih punye musuh…sekurang-kurang nye musuh xpnh menipu yg mereke bencikn aku.. ini lebih baik drpd sahabat yg mngaku setia, tp di blkg, aku lah sasaran umpat dan cacian..


ikrar pengakap gitu.. ahiksss.. thnx qaseh fr da snap..

dan sempena ulang tahun yg ke-18 ini (huahuahua.. gedik ar sepet..), aku memohon maaf jike ade trsalah-silap di mane2.. insya allah, aku akn brusaha mnjadi lebih baik drpd semlm.. kerana sesungguh nye aku amat memerlukn kalian, di waktu susah mahupun senang.. aku mngkin xmampu mngubah haluan sesebuah kapal, tp aku yakin aku dpt mngubah layar-layar nye.. terima kasih ats ingatan, terima kasih ats kenangan..


nota kaki : perghhh.. 1st time ni kuar entry siyes.. caya la sepet.. huahuahau..

November 21, 2010

gedik2..

boboy : gegurl.. tgk irma ni.. ea kaco boboy nk tido.. ea gesek2 kn bontot ea yg ade toncek sekuntum tu kt boboy.. gegurl le ni yg ajar ea.. uhuksss..

gegurl : oittt.. boboy kot yg kaco irma dulu.. tu psl ea gesek2 bontot ea kt boboy.. ishhh irma ni.. nnt gegurl blik, gegurl babab ea.. nakal sgt si irma ni ye..
-
-
-
-


tertuduh : irma si teddy.. huahuahua..

November 20, 2010

uem family day..

semlm xbrape nk blh tido sedap sgt sbb si irma kaco2 aku.. ade ke plk ea sedap2 nek dduk atas muke aku, henjut2 plk tu.. jaat pnye teddy.. hakhakhak.. lps subuh brsiap bgai dgn t-shirt free sempena uem family day.. employee pnye t-shirt kaler biru mude, spouse & child plk kaler oren.. trase mude trang tang2 je pkai baju kaler biru.. huahuahua.. grk g pdg. tnb, bangsar & trus register kt booth ikut subsidiaries.. dpt le coupon mkn free+tikar plastic yg lpk2 tepi pantai tu pnye sorg satu.. tggu abe zaini & ank2+zaki & wife, bru turun g pikap brkfast kt booth len.. settle melantak, jenjln plk sepanjang event tu.. de jmpe colleagues yg len jgk, ade kak linda, syah, mas, lela & husband, bashir, tn. hj. suhaimi, shima & husband dan ramai lg la.. jenuh ar nk tulih klu nk msuk kn sume.. ahaksss.. kt main stage, emcees utk arini ade farouk penang & sharifah shahira ; bini ijoy yg rajin mngandung tu.. hakhakhak.. layan gk tgk board of directors mnari aerobic.. perut ke dpn dowh.. ahaksss..

















-
-
-
-


tandi nk jgk pic ea ade, seb bek aku ade pic yg kt opis pnye.. sebat je la.. ahiksss..

pkul 1000 matahari dh makin mngganas dh pnye pnas.. xlh tahan ar.. zaki ajak gerak, aku on aje wlupn klu nk ikut event tentative abih pkul 1500 nnt nun.. ahiksss.. ea & wife grk g klang, aku gerak g chawan kopitiam kt bangsar nun, syah & kwn ea dh tggu.. layan kemaman white coffee dulu.. trbaekkkk.. hakhakhak..

ohhh irma hasmie ku..

ni smbungan dr previous entry tau.. tp little bit berbunge2, means tahan je la muntah ijo korg tu.. huahuahua.. dek sbb aku rase mcm dh trlambat nk g jmpe qaseh, mitsubishi evo convert wira a.k.a eleanor aku tu pn brdesup membelah plaza tol jln. duta dgn tnpa segan silu lg.. celah2 tu blh le plk ujan.. aduhhh.. mahu trganggu sesaat dua prjalanan ku yg brsertakn dgn niat suci murni utk brjumpe si isteri ni.. hakhakhak.. cm harem kn ayat.. mmg xlh blah.. tp ngam2 je aku arrive kt hotel, qaseh pn smpai.. aku tggu ea kt west wing lobby, ea tggu aku kt east wing lobby.. haaaa.. habuan melilau cari ngko aku le ni.. hakhakhak.. tp last2 jmpe le jgk, instinct suami isteri le kate kn.. ahiksss.. (cpt2 g cri plastic beg habuan tahan muntah korg tu.. hakhakhak..)

tggu qaseh brsiap jp sbb kjp lg ktorg nk blik g umah ayah+mama qaseh.. nk beraye le kate kn.. ermmm.. ade lauk raye le jwb nye.. hikhikhik.. eaorg smbut ktorg dgn nasi himpit+lemang & rendang.. perghhhh.. trbaekkkk.. at least berase le jgk aku feel raye kn.. ahaksss.. sembang2+gelak2 bgai dh nk dkt tgh mlm dh.. ayah+mama, ktorg beransur dulu la ek.. wife sepet dh ngntuk dh tu.. esok sepet keje+wife sepet pn keje jgk.. ahiksss.. (muntah le korg utk sekian kali nye.. last para dh ni.. hakhakhak..)


irma hasmie dh brtukar tuan.. ahiksss..


aloh3.. chumil nye wife aku ni.. hikhikhik..


bakal in-laws.. behave urself sepet, behave.. huahuahua..


mama lh xsedar aku snap pic ni.. bebetul layan tv ni.. ahaksss..

raye haji aku tahun ni..

xpnh dibuat org ari-ari raye g wt model photoshoot.. dlm studio plk tu.. mmg kerja giler der.. gilerrrrr3..!! klu gmbar family gathering ok le jgk kn.. huhhhh.. raye haji thun ni aku xblik kg sbb aku cuti sehari je.. xbrbaloi le plk gesas gi mari-gi mari.. mak pn xckp xpyh blik la klu cuti sehari, wt penat bdn aje.. bgun pg brsiap bgai g solat raye kt masjid java field village (kg. pdg jawa je pn.. sje letak name omputih sbb nk nmpak best skit.. ahiksss..) lps solat eaorg de wt sembelih korban, eaorg sembelih unta dowh.. besar oooo.. tkut mak tgk tau nyah.. auwww.. tu psl mak blik smbung tido.. hakhakhak.. tghari trbangun blik dek sbb burt call nk ingatkn psal photoshoot utk sya.. sya joint competition tudung mnde ntah.. zupzap-zupzap trus gegas g umah burt kt damansara damai.. setup white studio sekali dgn lighting bgai, trus shoot.. nah hamikkkk korg.. ahaksss..


aritu je bru aku thu name menatam trpacak kepala besar ni.. ahiksss..








pkul 1400 lbh kurang qaseh call ckp ea dh smpai klia, otw nk g otel kate nye.. ok burt & sya, aku blah dulu.. panggilan wife itu lg penting tau.. hakhakhak.. nnt aku smbung cerite psl percutian sehari semlm aku dgn qaseh kt next entry plk ek.. ahiksss..


nota kaki : sori pics xelok.. dis is our 1st time experience.. byk lg bnde yg ktorg nk kene blajar.. lightin' angle.. shadow.. even pose skalipun jgk sbb time shoot ni ktorg men refer pdf. file aje.. ahiksss..

lepak yg berilmu..

11 november 2010 :
tghari mase kt opis aku on kn kjp fesbuk.. tgk pics kngkwn tag, reply pe2 komen yg ptut.. tup2 trperasan ade msg le plk.. joned msg, "sepet.. call aku kjp.." immediately aku call ea tnye nape.. ea gtau en. zamrud ; otai lighting ajak lpk2 minum.. aku tnye bile & kt mane.. joned gtau ptg ni kt pasar seni.. oittt.. nape plk pasar seni.. nape tk kt mamak2 je.. ermmm xpe la.. aku on kn aje..

smpai mase nye, joned dh tggu aku kt dpn entrance central market.. aku toit2 kete, cucuh rokok sebtg sesmbil jln g kt joned.. pastu ktorg pn g jmpe en. zamrud kt kedai area2 blkng c.m tu.. 1st time ni aku jmpe otai ni.. selalu tegur2 aje dlm fesbuk.. xpn bace blog ea yg dh lame xhapdet tu.. ahiksss.. brsembang+brgelak+brkongsi ilmu+brhujah+brsoal jwb bgai, sedar xsedar dh pkul 2130 dh.. pastu ktorg pn grk le blik.. tp sessi lepak ptg tu mmg btul2 berilmu.. xsia2 aku dtg jumpe eaorg ptg tu.. actually byk lg yg perlu aku belajar malahan ilmu photography yg aku ade arini klu nk diikutkn xsmpai 5% pn lg dr ilmu yg joned+en. zamrud ade.. btul le kate joned, brkwn dgn org yg berilmu ni, xbyk pn, skit2 kite dpt le jgk tempias nye..

12 november 2010 :
dr siang ari lg ash+anis msg2 ajk aku lpk.. aku ni cm mls le plk nk drive jejauh g jmpe eaorg, tp seb bek eaorg offer nk dtg shah alam.. ahiksss.. aku tnye nape eaorg beria2 sgt nk dtg jmpe aku ni, eaorg gtau yg eaorg pn nk jgk ape ilmu yg en. zamrud gtau aku.. ooo.. ptut pn.. de udang dsebalik char kueh tiaw ek.. hikhikhik.. xpe2.. dtg je la.. xsalah brkongsi ilmu ni, kite xade rugi ape2 pn.. mlm tu ktorg lpk kt restoran sempeneh kt area s.13 smpai tgh mlm.. memcm bnde yg ktorg kongsi kn.. tp de satu bnde yg aku xlh lupe.. normally sume photog thu ape itu rules of three (ro3), tp mlm tu aku highlight kn psl rules of six (ro6) & rules of nine (ro9), trus melopong curious muke laki bini tu.. hakhakhak.. klu le mate aku mcm camera, mmg aku snap dh muke eaorg time tu.. mmg xlh lupe dowh muke "amende tu..??" eaorg.. huahuahua..

November 19, 2010

still life..


time wait fr no man..

still life photography is da depiction of inanimate subject matter, most typically a small groupin' of objects.. still life photography, more so than other types of photography, such as landscape or portraiture, gives da photog more leeway in da arrangement of design element within a composition..

still life photography is a demandin' art, one in which da photographers are expected to be able to frm their work wif a refined sense of lightin', coupled wif compositional skills.. da still life photog makes pictures rather than takes them.. knowin' where to look fr proppin' & surfaces also is a required skill..

November 09, 2010

ari tuesday ku..

babak pertama :
masuk opis mcm biase.. brsemangat skit arini nk wt keje sbb ni 1st tender yg aku handle kt company ni.. lg pn jumaat ni dh nk kene submit.. so some kind of kelam-kelibut skit la sbb semlm aku m.c.. on desktop bkak word wt separator.. bkak excel wt easy-link sesmbil selak b.q yg mane nk kene pricing.. kire mmg brsemangat abih ar aku.. trbaekkk gitu.. ahaksss.. tup2 project manager aku dtg mntak aku print kn drwg yg aku buat mggu lps.. settle print aku g le bg kt ea.. pastu aku pn selik le tanye kn psl tender tu.. de pe2 progress ke dr subcon.. ea sruh aku ddk dulu.. aku confius.. ea cite yg acting ceo aku refuse utk bid tender tu.. kate nye byk sgt prmainan politik+keparat jadah ape xtau.. aku dgr2 aje trus nyirap.. siap project manager aku tnjuk kn email dr acting ceo aku tu, "im refuse to enter the exercise bcoz of some political issues dat i heard.." sengal ubi ar..!! poyo je political issue.. biar ar bab tu, kite joint mcm biase dh ar.. mcm le employees xthu yg ea tu tkut nk compete wif others.. cmne le board lh appoint ea jd acting ceo, pdahal bkn nye pnh ade bid tender experience.. dh tu keje sndiri bkn nye thu nk buat, pndai plk delegate ke org len & balik2 en. ainul yg kene.. brcakap mulut manes kanmen mcm ade kilang madu sblh mulut.. huhhh.. menci aku.. project manager+aku trus down der.. ktorg pnye la brsungguh2 bgai psl tender tu, dh separuh jln, last2 xjd.. bkn calang2 project wei, klia 2 tu.. xdpt pn xpe la, but at least joint the exercise.. lh gain experience gk.. nk tutup cite, project manager aku turun kn kerusi, bantai tido.. trbaekkk..

babak ke-2 :
dek mls nk memikirkn psal acting ceo aku yg mmg2 acting je lbh, aku on y.m lg senang cite.. cri kwn utk ngumpat.. hakhakhak.. seb bek ade kak nora.. layan gk kutuk2 ngn ea ni.. kak nora ni org ganu & klu brckp, mmg kepo abih.. bantai gelak je klu chat ngn ea.. de satu ayat ea tu yg mmg aku gelak guling2 ar, "tahik ayang ar mung ni.." at 1st aku haram xpham, dua kali bace rupe2 nye ea nk ckp "taik ayam ar ko ni.." huahuahua.. ea ajk ngumpat psl opismate ea.. de sorg minah ni selalu pinjam brg2 ea tp xpndai nk pulang kn blik.. klu pkai cawan tu bknnye thu nk bsuh blik.. siap men letak kt mane2 ea suke aje.. mmg mnyinga ar kak nora a.k.a korok mung ni.. hikhikhik..

babak ke-3 :
selalu nye tektiap ptg aku akn call mak aku time blik keje.. tp td ptg aku xsempat nk call sbb credit tepong aku abih.. (influence kak nora ar ni ckp ganu.. hakhakhak..) rse cm xbest le plk xdgr sora mak sehari.. brdesup g petronas cri top-up & call mak trus.. mak ckp, "mak heran jgk awat abg xtepon ptg ni.. mana la nk pi tau kot2 byk keja ka apa ka.. dok igt jgk abg mkn ka dk lg arini.." adehhhh.. sebak der.. luluh ati dgr.. sori mak buat mak risau.. insya allah abg akn tepon mak selalu.. abih2 pn abg akn msg update kn status.. ahiksss.. mak mmg trbaekkkk..!!

daisypath #4..


photogedix ar.. huhhh..

2 years, 1 month, 2 weeks & 3 days..

i'll gv u two red roses, each wif a note.. da 1st note says "fr the woman i love.." and da 2nd, "fr my best friend.."

panggilan haji..

seb bek memachik call time maghrib td.. klu tk mahu aku trbabas lg dek penangan ubat selsema.. ahaksss.. gegas mndi2, solat & trus kuar g epot subang.. kang pak chik smpai dr penang pkul 2030 nnt.. pikap ea+kwn ea, grk g tabung haji kelana jaya sbb nk antar kwn ea dulu.. pak chik nk lpk umah memachik dulu mlm ni.. esok memachik yg antar kn ea ke kelana jaya.. time kt tabung haji kelana jaya tu, ramai btul org.. ramai yg mnghantar & yg dihantar.. mase kt situ, len mcm der aura ea.. tenang+nyaman sesgt.. mungkin disebabkn aku ddk di kalangan insan-insan yg bakal pergi brjumpe Allah & Nabi Muhammad.. diselangi plk dgn alunan mp3 kalimah agung lapbaikallahhumalapbai, lapbaikalaasyarikalapkalapbhai.. brdiri bulu roma, trase kerdil nye diri..


yg blur sblh kiri tu pak chik kerul.. ea tgh layan emo jp.. ahiksss..

grk g umah memachik kt putra heights plk pastu.. sentap nasik sorg dua pinggan, mmg clear ar.. memasing lapar der.. hakhakhak.. joint ngn ktorg kt situ ade asyraf+ilya, dua2 kazen aku.. ktorg je yg xjmpe pak chik lg, yg len sume dh jmpe dh kt kg.. tggu mak chik aku sorg lg dr rawang jp, sembang2 pastu aku pn blah blik umah.. sok keje.. xnk m.c lg.. keje byk sgt.. esok msti brtimbun2 mailbox.. uhuksss..

buat pak chik kerul.. aku doa kn ea selamat pergi, selamat di sana & selamat kembali.. moga2 ea mndapat haji yg mabrur.. amin..

November 08, 2010

dugaan..

flu+sneezing+inflatable+diarrhea.. pehhh.. complete set der.. grk g jmpe dr. siva mntak ea tlg chck kn kjp.. tibai ubat selsema, trus ilang.. bak rentangan merah di atas kepala, aku putus dr langit.. ermmmm..


(ni bru je bgun tido.. hikhikhik..)

mode boring ari ahad..

balik dr kolumpo semlm smpai le ke tghari td nye, aku xlh gk nk tido2.. kanmen dh golek2 tp xjgk tido2.. xthu nape.. rindu gamak nye.. hikhikhik.. abih boring, aku bkak pintu, kuar snap baju kt ampaian.. trbaekkk.. ahaksss.. pastu smbung layan still subject plk kt dlm umah.. huahuahua..






November 07, 2010

kentut..

uishhh.. pe kentut2 ni.. malu la wei.. hakhakhak.. qaseh antar msg jp td yg brbunyi..

"chenta ibarat kentut.. nk ditahan terase sakit+perit.. nk dilepas terase malu.. lebiuu.. (pastu ade icon lambung2 luv..)"

hakhakhak.. mmg xlh blah.. aku rse xde le plk aku tahan2, men lps je.. xkesah le chenta ke kentut ke.. huahuahua..



nota kaki : klu aku mkn udang, msti aku teringatkn kt qaseh sbb selalu nye ea yg tlg kopek kn kulit udang.. hikhikhik..

boom2 pow..!!

klu malia a.k.a mak chik dh fallin' in luv dgn nikon d7000, aku plk jatuh ati buk bak buk bak dgn tamron 70-200mm f2.8 ni.. pe giler xjatuh ati.. blh menembak org secara candid tnpa disedari tu.. mmg trbaek utk skodeng moments pabila ku brpindah ke klcc nnt.. oppsss, trkucil le plk.. bab klcc tu nnt aku cite kn kt entry len ek.. ahiksss.. kembali ke cite asal.. tp skrng aku antare dua yg sbnar nye, tamron ke sigma.. tgk kt forum byk users yg prefer sigma wlupn berat skit dr tamron.. lens nye lg ok kate eaorg.. ermmm.. ntah la.. layan gambar je la dulu.. lg pn saving bkn nye ade lg nk beli lens.. aku nk kawen..!! hakhakhak..


tamron 70-200mm f2.8.. rega rm2,995.00.. adehhh..


sigma 70-200mm f2.8.. rega rm3,850.00.. lg adehhhhh..

diwali nite..

dr siang lg aku dh xthu nk wt ape.. bosan giler.. nk g beraye, tp xde kwn india kt sini.. kt penang nun ye la kot brsepah2.. golek g mari g mari, xjgk keruan.. uhuksss.. sedih tul idup bile awek jauh2 ni.. hakhakhak.. xpe2.. by nxt year insya allah settle sume.. huhhh.. aku pn nk kawen gk ar..!! hikhikhik.. ptg nye aku msg mamu ; ex-student aku tnye kn pe prog mlm ni.. ea pn jd kucen je kt umah kate nye.. tido, tgk tv, tido blik pastu.. ahaksss.. ajk ea lpk nnt mlm..

lps isyak aku grk g kota damansara.. melepak kt uptown sesmbil melayan sessi mnyumbangkn lagu dr artis2 ntah ape2 ntah.. huahuahau.. btul, nek nanah tinge wei.. tp tabik spring ar sbb eaorg xkesah pe2 pn.. mmg trbaekkkk..


gebu kn bdk name mamu ni.. hakhakhak..


meriah..


"jemput mkn bang.." sopan btul mamat jawa ni.. ahaksss..


alaaa chumil nye.. qasehhh..!! jom kawennn.. (hikhikhik.. xmalu..)

November 04, 2010

candidate..




sinopsis cite : nurul adalah sorg wartawan.. mnyiasat kes santau smpai mati sorg ahli politik..

waktu tayangan perdana : 1400..
hari & tarikh : sabtu.. 6 november 2010..
lokasi : dewan kuliah utama, aswara..

filem ini trcalon utk kategori "audience choice award kl48hfp.." tulisan tok rimau & casting oleh ratu filem pendek ; fazleena hishamudin.. arahan rozainor razali & diterbitkn oleh pelita bambu production.. mngundi adalah tnggungjwb anda, so mngundi lah dgn bijak ek.. ahakssss..

November 03, 2010

from shah alam wif luv..

hakhakhak.. klu korg bace entry tittle nye, msti korg bajet cite bunge2 kn.. ahiksss.. sori beb.. aku dh xlayan dh bunge2+chenta2 ni.. rase mcm kene tipu je dek alasan2 bodo yg aku kire bdk2 sekolah pn lh rse janggal.. ahaksss.. trbaek pnye reason.. huahuahua..

actually my 1st intention nk buat story album.. tp fr sure aku kene start dr awl.. nk kene thu concept of da album+cinematography.. kene thu da best tone.. kene ade pngisian dlm setiap pic+moment.. means dat byk bnde lg aku nk kene amik thu before go fr full-fledged story album secara siyes.. klu ade class, confirm2 aku nk joint.. ahaksss.. antara references aku ialah udey ismail, azizil sidek, rushdi amin, zamrud emerald & yaman ibrahim.. eaorg mmg old timer.. so sbgai pemulaan, aku abadikn perjalanan pegi & blik keje aku dlm various tone & various landscape.. jd la kn.. hakhakhak..

-
-
-
-
-













nota kaki : mngarut je kn.. huahuahua.. xlh blah.. need to learn more der.. ahaksss..