August 31, 2010

merdeka..!!

alhamdulillah.. m'sia sekali lg masih berada di peta dunia buat tahun yg ke-53.. biar pn dlm seminggu dua lps sblum mnjelang hari kemerdekaan mlm ni, bndera m'sia mudah2 aje jiran kite bakar.. embassy kite kt sane pn brmndi taik org.. perghhhh.. trus terang aku ckp, itu kerjaan org xde ilmu.. bak kate imuda, "akai xdk..!!" klu search kt forum, brsepah2 maki-hamun just sebab-musabab singapore mentioned yg tarian pendet tu dr m'sia.. tgkkk.. xde siasat ape2, salah org len, kite yg kene.. sengal ke ape.. tp hal tu dh settle bile SBY dtg wt kunjungan ke m'sia, sekaligus mohon maaf di atas 'perlakuan2 pelik' dr rakyat ea.. ni yg bru ni bile pegawai marin eaorg kot klu xsilap aku la (check blik & sori klu silap..) kene tngkap dek sbb msuk perairan m'sia, tp.. pd mase yg same, nelayan kite pn kene tngkap gk dgn alasan yg same ; msuk perairan eaorg.. ermmm.. klu kite yg berilmu ni tgk blik la kn kes ni, ok, aku ade org ko, ko ade org aku, xlh ke ddk brbincang elok2 secare diplomatic cmne nk settle.. counter check blik je la kt mane border nye.. pe pyh.. ni tak, baling2 taik bgai, tnjuk perasaan+bakar2 bndera plk tu.. smpai dh nk nek roboh gate embassy aku tgk kt tenet.. cmtu ke pe'el nye utk sebuah negara yg brkapasiti umat islam trbyk di dunia.. (perghhh.. emo giler aku.. hakhakhak..)


selamat hari kemerdekaan yg ke-53 m'sia..!!

ermmm.. entah la.. nk ckp pn pyh, xckp pn pyh.. aku hnya rakyat yg syg kn negara+kedamaian atas dasar serumpun.. tp btul le jgk bak kate bro syahril a. kadir, mane pegi abih ketua2 pemuda parti2 kt m'sia ni yg bkn men berapi lahar gunung berucap, tp sunyi-sepi bile tv ari-ari tunjuk bndera m'sia kene bakar+pijak mcm ken lap kaki kuar toilet aje.. ermm.. xlh ckp lbh2 ni, censerod2.. ahiksss.. tp aku thu, 'perlakuan2 pelik' tu hnya lah dr segelintir, bukan melambangkn keseluruhan rakyat jelata.. aku jgk thu, masih ade org yg berilmu kt sane..


nota kaki : perghhhh.. brsemangat btul entry aku kali ni.. huahuahua..

August 29, 2010

pe khabar @ hawau you (klu dlm kamus okfod nye..)

perghhh.. sedar xsedar dh msuk 2 mggu dh kite brposa.. mmg xsedar btul la.. btul2 xsedar ni.. ni pn xsedar2 lg ni.. (sdh le xsedar ko tu sepet.. cm siot aje.. huhhh..) alhamdulillah.. posa kali ni aku & qaseh sempat le jgk brbuke sesame on da 1st day posa.. xmcm thun lps, memasing men wish thru fone aje.. ye la.. sorg m'sia, sorg saudi.. celah mane nk jmpe kn.. dan kebetulan mase qaseh days-off seminggu awal puase tu, kolej aku pn on mid-term break mode.. sempat la melayan habitat pemakanan qaseh yg xpnh ckup tu.. (habitat ke.. tabiat la sepet..!! huahuahua..) tp tu la, posa kali ni, aku blum sempat lg nk brbuke dgn bonda+ayah kt kampung.. tnye khabar pn thru fone je ari-ari.. "xpe mak.. relax2.. abang blik awal skit cuti raya kali ni.. flight dh book dh pn.. sempat la abang sebat ayam masak ros mak tu ek.." kate sepet kpd mak nye tektiap kali sepet tepon ke mak ea.. huahuahau..

1st day posa, mama rosnah a.k.a bonda qaseh ajak aku brbuke sesame dgn family eaorg.. segan+syahdu ooo.. uhuksss.. tp bile aku tgk blik msg mama rosnah yg ea forward kn ke aku thun lps (aku simpan lg ooo..), "k la.. klu nk mkn ape2, gtau je mak chik.. anggap mak chik mcm mak sndiri..", aku ok blik.. aku lh rase keikhlasan penerimaan family qaseh kt aku.. perghhhh.. sebak wei..


qaseh bajet chumil time iftar kt alpha angle aritu.. kebetulan aku pn pkai bju melayu kaler ijo gk, tp xde pic la.. aku xphotogedix.. huahauhau..

time bln posa ni, sume lecturer pnye productivity graph decrease giler2.. merundum ke level -ve 425 ooo.. memasing msuk opis ngadap fesbuk aje.. class dh byk xde dh sbb lps raye ni trus exam.. kire student cm cuti awal la sebulan.. aku ok aje dgn schedule yg xformal tu sbb aku ni kn freshie lg in educational line.. ahaksss.. follow da flow gitu.. lg pn best ape.. msuk opis lpk2, fesbuk2, sembang2, edit2 gmbar.. best kn.. ahiksss.. tp klu ade student yg still blur2 psl study, blh aje dtg jmpe aku, im honest to help them.. aku sruh eaorg tepon aku dulu sblum dtg, wat nye men dtg ikut sempat aje, aku plk tgh bek layan tido, xke naya.. muke selenga je kot nnt.. tu kire ok lg, wat nye ade ayer liur basi kt baju+taik mate barang seketul dua, haru wei.. huahuahau..


temui kami dlm rancangan ketuk2 ramadhan..!! activity wajip tektiap ari pkul 12 tghari k.. hakhakhak..


ini contoh nye.. seb bek xde studnt nk dtg jmpe.. klu tk.. huhhh..


haaa.. yg ini bkn sesaje conteng2 tau.. en. rizal ni mmg architect & sume2 kaler pen yg brsusun tu yg arwah wife ea pnye.. even artwork tu pn yg arwah wife ea pnye gk.. xsempat disiapkn kate nye.. en. rizal simpan lg sume2 tu wlupn dh 5 thun wife ea xde.. syahdu kn..

ujung mggu lps dek dgn khidmat 'event' dlm fesbuk tu, maka trjadi la breakfastin' @ iftar rermai utk sume2 ex-alawiyah arau, perlis sessi '95-'99 pd 22hb august aritu.. lokasi nye dkt i-city, s.7, shah alam.. giler pnye lame xjmpe kngkwn.. 15 thun ooo.. rmai gk ar yg ade mlm tu.. kayon, anas, tok wan, ebby, che am, shah, che mat, karam, cha own, mus, jubilee, lie, azu & blablabla lg.. abih sume cite kuar.. mkn nye xde le byk mane pn, ngumpat ustad2+warden2 asrama je yg lebih nye.. hakhakhak.. kebetulan aku dilantik utk jd OP utk event mlm tu.. mean xde le sgt pic aku.. uhuksss..

kngkwn aku sume ni mmg origin dr perlis, tp kedewasaan telah membawa kami sume ke kota konkrit ini.. demi pelajaran.. demi sesuap nasik.. demi org yg trsyg.. demi hidup.. alhamdulillah kami jmpe blik selepas 15 thun brpisah.. dan dgn harapan jgk, persahabatan ini akn brkekalan smpai bile2.. (adehhh.. pesal cm siyes je para ni.. ahaksss..)


geng lompat pagar sekolah g tgk movie 'gemerlapan'.. res-2 & a-z tu.. mmg melotup ar time tu.. ahaksss.. blik asrama, kene tangkap dgn ustad ahmad, dpt le sorg sebirat rotan kt tapak kaki.. nyilu giler.. adehhh..


skrang sume dh beranak-pinak bgai.. aku sorg je yg maintain macho.. huahauhau..


aku suruh eaorg in saddle position, eaorg sruh aku ddk atas tanah snap pic ni.. menggong btul.. huhhhh..


mamat dua ekor ni dulu2 hebat giler men bola.. ye la.. bdn besar dr org.. sape brani nk msuk..


che am mncangkung merenung mase dpn gitu.. huahauhau..

skrang ni wlupn memasing dh mode nk raye, aku still remind kn student2 aku jgn best sgt sbb lps raye trus exam.. mean dat aku skrng ni pn tgh sebuk nk siap kn soklan2 exam.. (ahiksss.. lucu je rse.. hakhakhak..) ade sesetgh student aku tu, wlupn nampk mcm main2, dtg xdtg je class, tp eaorg hormat sesgt dgn aku.. aku pnh tanye dgn eaorg, nape dgn lecturer2 len eaorg xlh lpk2 mnum2 reramai.. on their rply, "lecturer2 len mcm ketat aje.. cik sorg yg mcm giler2 skit.." huahauhau.. siot btul bdk2 ni.. ahaksss.. ade sorg bdk sabah tu klu brsalam, siap cium tgn lg.. aku xmintak sume2 tu tp itu mngkin care ea respect lecturer..

student2 aku ni wlupun eaorg dr private college, tp effort nye lg lbh dr student ipta.. klu kene care approach nye la.. thru my research while got merge wif them, they need to archieve at least 3.00 gpa fr every semester.. klu tk eaorg kene bayar blik loan yg sorg2 tu brjumlah hampir myr100k++.. (perghhh.. lh wt knduri kawen lg 3 kali tu.. ahiksss..) aku xnampak sume itu sbgai trpakse, tp lbh kpd pemangkin utk eaorg gain lbh ilmu.. aku halal kn sume ilmu2 yg aku smpai kn & aku harap+doakn eaorg sume success in study & even in life sbb kt luar a.k.a industry, lain yg kite belajar lain yg kite tempuh..


klu mak korg tgk ni, mahu menitik ayer mate ooo.. ahiksss..

August 18, 2010

dilema anak kampung..

ye.. betul.. aku dh kembali..!! aku seperti nye seorg yg ilang pedoman baru2 ni.. bak layang2 putus tali.. nape ek..?? sbb penangan fesbuk..!! fesbuk telah merebut hak pemilikan blog ke atas sejemput otak aku ni.. aku sorg blogger & bkn fesbuker..

akn tetapi dek akibat pengaruh media massa yg sebegitu kuat arus nye, aku tewas jua akhir nye.. segala mase aku byk dihabiskan dgn fesbuk, fesbuk & fesbuk lg.. kini aku cube kembali ke pangkal jln.. blog..!!

August 01, 2010

kebaboom..

mnyirap btul aku dgn minah eleanor ni.. tektiap bln wt hal.. oooo.. skrang dh pndai ek ko.. alaaa.. relax ar.. jgn ar majuk2.. pompuan yg tumpang nek ko dgn aku tu bkn sesape pn, madam bru ko jgk.. ate jgn le ko layan aku cmni.. aku bkn nye keje cop duit pn.. duit claim bln lps pn xdpt2 lg ni.. esok2 nk je aku g ngamuk kt financial ko thu.. ko nk ke tgk buah ati ko ni jd insan yg mudah nek hangin.. ko xnk kn.. uhuksss.. td ptg pn aku dh memeriah kn kdai cine seksyen 13 tu dgn memewah kn ko.. 4 bijik+bru pnyer trus aku tacap ko.. ko thu tk..??!!!! (imagine je sentence ketar2 marah gitu.. mood kene btul..) lps ni udah2 le dgn perangai majuk2 ni.. buruk ooo.. ko kn eleanor aku yg trindah.. yg trchantekkk.. tiada bndingan gitu..

eleanor.. ko bek kn.. ko syg aku kn.. aku janji, nnt duit claim dh msuk, aku service ko kaw2 pnyer.. tiptop gitu.. pastu klu ade balance, bontot ko tu aku wax bg brkilat.. kite kasi up skit.. nnt blik raye bru masyukkk.. muahhhh..

-

-

-

-

-


cite bln lps.. tkar le pkai spare pnye..


cite td siang.. skali spare pn wt hal dowh..



nota emo : rabak gaji.. arghhhh..!!

bakar2..

dk madi msg kt sume kngkwn dip. thru fesbuk psl nk ajk wt bbq.. aku xamik port sgt sbb mggu lps aku cm nk sebuk skit.. tp dek pnuh inbox gmail sbb msg kngkwn yg mepek ntah ape2, aku bengkek ar.. pe kerjaan nk kene delete msg2 je ni.. aku sound tepek je skit.. skit je.. ahiksss.. "wahai kngkwn.. klu nk wt mkn2, lh tk sesape create event je kt fesbuk tu.. penuh inbox aku dowh.." huahauhau.. trus je ade invitation ke event tu.. sentap le kot tu.. hikhikhik..

lps settle bsuh+jemur baju di hening sabtu, dk mie call aku gtau yg ea+madi nk dtg amik aku g bbq.. kate nye bbq tu kt umah uya.. dkt je pn.. aku ok kn je la.. time dlm kete, rupe2 nye bru aku thu yg sbnarnye best gk ddk kt seat blkng.. cm boss je rase.. huahuahau.. bru nk trlelap dgn posisi sorg boss, tup2 madi gtau dh nk smpai dh.. nk je aku sruh eaorg pusing2 dulu smpai north pole nun, lh le jgk aku bantai tido sedap kjp.. tp kang kene blik ngn bas kang hahaharu.. ahiksss..

sebat ayam bbq.. sebat doroyan.. sebat rokok.. sebat nsik goreng.. sebat puding.. sebat rokok.. huahuahua.. mampus dgn mkn je ni.. tu la.. org len mati xmkn, kite mati dek mkn.. sian2.. insaf kjp aku.. settle nyantap sume dh dkt nk maghrib, madi+mie pn antar le boss eaorg ni blik ke teratak javanese ni semula.. ahiksss.. mlm nye aku tido dgr penuh kegembiraan disamping menanti kepulangan wife trchenta ke tanah ayer.. huahuahua..


along ckup brtungkus lumus mnyedia kn makanan utk aku.. ahiksss..


sessi "nyantap xigt org blkng" oleh madi+mie.. huahuahua..


bgus pnye bapak.. anak nanges kanmen, ea lh slumber je nyantap+wt xthu.. hikhikhik..

ari ahad nye, aku bgun awl.. iron bju.. check ayer+minyak kete.. trim skit muke semak aku ni.. mahu tk nye.. nk g jemput qaseh kot kt klia.. hikhikhik.. flight qaseh delayed sejam gk, means aku pn trpacak le sejam kt arrival gate tu cm hang kebun dgn lelehan ayer liur dek kerinduan.. huahuahua.. (cm harem pnyer kuntum.. ahaksss..) seb bek mggu lps kolej mid-term break, blh le jgk aku teman kn qaseh.. pantang lunch je, aku kuar dr kolej.. nun trus smpai mlm nun.. punch out time aku jst mntak kngkwn je.. so nice kn.. huahuahau.. memcm gk activities ktorg last week.. lpk mamak nz wngsa maju.. nyantap kerabu kaki ayam sri gombak.. lpk2 layan y.m pdahal ddk sbelah2.. mnggiler kt i-city.. skodeng bapuk kt jln p. ramlee.. huahuahua.. de time klu aku ade class master memlm, pkul 12.00 tgh mlm pn ktorg kuar dating gk.. hakhakhak.. sengetic kapel.. hakhakhak lg.. +guling2.. ahiksss..


menci aku dgn mamat pkai spek mate tu.. msuk ayer dowh.. huhhhh..