October 01, 2011

alang's reception #2..

raye ke-3 thun ni ktorg satu family dh setat kelam-kelibut dek majlis knduri alang.. aritu mase knduri sblh pompuan ktorg still lh gelak2 hohahoha lg.. tp kali ni kene sblh ktorg, nk duduk pn xsempat.. pnye la ramai org dtg, ye la cuti raye la kate kn.. kire nye smpai arini la aku rase lh penat nye tu.. huahauhua.. nmpak sgt nipu nye.. ahaksss..

mlm sebelum tu aku ngn dik man pinjam hilux pak chik kuar jnjlan kt pekan dpn.. aku dgn ikhlas ati nye nk gtau ni, mlm tu ktorg kuar g mencuri..!! umang ehhh.. ahaksss.. ktorg kuar g curi safety cone yg polis pnye tu.. rembat dlm 5 ketul diam2 trus blik.. 3 dpn masjid+2 lg dpn sekolah rendah dkt ngn umah aku.. hakhakhak.. cm harem pnye jaat.. settle setup sume2 dh nk msuk mghrib bgai ngan ade 4 khemah utk tetamu & cadangan pengantin ngn rombongan mkn dlm dewan.. tp skali tgk cm xbest plk sbb org xlh nk msuk dlm dewan reramai tgk pengantin, silap2 org xmsuk pn sbb ramai sgt mnusia.. tinggg.. timbul lampu kt kepala.. pinjam seketul lg khemah, psang kt luar utk pengantin & rombongan.. nahhh.. sume org lh nmpak.. senang cite.. ahaksss..

pepagi lg mak dh bising2 sruh bgun.. "bgun la ank2 oiii.. satgi ampa berebut bilik ayaq plk.. lambat abih satgi.." hikhikhik.. ok mak, ok mak, kami bgun eh.. tu la mak aku klu korg nk thu.. ahiksss.. bekfes bgai dulu sblum g tgk org nk hias khemah pengantin, purple pnye theme kaler, nice jgk.. org ramai setat dtg pkul 1100 lbh2, pastu sengih je la ktorg sume smpai ptg ngadap org.. hakhakhak..


depa smpai dh nun, sapa nk nyambut ni wei.. (korg nmpak kn safety cone tu.. syhhhh.. ahiksss..)


alang pnya gimik mmg style ; msuk knduri nek vespa.. pastu ada mercun tumtamtumtam plk.. style ang alang..


congrats nazwan & fatihah..!!


pose msti ade.. jgn buah kelapa jatuh sdh.. ahiksss..


aku snap ko dulu photog.. ahaksss..


si thomas ngn bju merah nye.. haru pnye thomas.. huahuahua..


tok timah ; she take care of my younger siblings since their are still small.. thnx tok..!!


bang chik & dik man dok kalut pilih lgu nk karok.. i also join them after dat.. hakhakhak..


muke letih mak.. tu la, len kali jgn bgun awal sgt mak.. hikhikhik..


klu korg pndai korg teka sape yg pkai songkok tu.. alaaa, dulu2 dia selalu kuar pepagi kt tv3.. sape lh jwb aku belanje lunch kt dome klcc.. cpt2.. ahiksss..

-
-
-
-
-


finally here we are.. welkome fatihah to our family..!!

satu je aku berbulu ngn caterer ni, lps settle simpan sume brg2 dia, dia trus blik je.. harem dewan pn xkemas, nasib lauk ko sedap.. seb bek le kngkwn alang ade lg, ajak eaorg je la simpan khemah seketul yg ktorg pinjam nun & bersih2 laman dewan.. blik mndi pastu memasing tergolek doq.. hakhakhak.. sok luse lps majlis ni, ktorg ade majlis lg, nnt aku smbung cite ek.. ahiksss..




nota kaki : sori pic xbest sbb aku bkn official photog utk event ni.. neway safety cone tu aku dh antar blik k kt dpn masjid & dpn sekolah, xcaye korg pegi le check.. huahuahua..

September 29, 2011

aidilfitri 2011..

diam xdiam dh nk abih dh bln syawal, sok luse msuk zulqoedah le plk.. actually byk gk cite aku nk tulih tp xpnh nk sempat dek sbb keje menimbun2.. mcm2 nk kene settle kn.. project papua new guinea aku xsiap2 lg, next week dh nk kene present kt dato'.. project platform kt north malay basin pn still on-going.. project sabah oil & gas terminal plk bru semlm msuk dlm list aku, tu pn nk cpt gk tu.. haru2..!! (cmpur ngn malas same, mmg xterhapdet le blog ni.. huahuahua..)

thun ni pnye raye agk kureng skit terase nye sbb ktorg sebuk ngn preparation utk 2 occasions besar lps raye ; knduri kawen alang & majlis bertunang adik ika.. so xde le gmbar sgt raye ni sbb aku mls nk snap, pkai compact adik2 aku je la.. nk jd cite aku plk lupe nk transfer sume pics tu ke lappy, harem xde le folder raye thun ni.. menggong pnye sepet..!!


kad raye dr sis ayen frm miri.. ni dh thun ke-2 ea kirim kad raye kt aku, tp 1 pn aku xbalas lg.. abam sepet jaat..!! huhhh..


bdk bajet ensem ni ank buah aku, name dia thomas.. huahuahua..

September 19, 2011

brisbane voyage #1..


-
-
-

haaa.. pesal tetibe sebut name aku plk ni dlm email.. ok.. for you guys information, name abam sepet ialah muhammad nazrul b mustafa.. chumel kn name abam sepet.. hikhikhik.. texts atas tu aku crop dr company's email, my boss mentioned that i need to deliver my duty as a quantity surveyor for a cost review process.. tp yg syoq nya project tu located at brisbane.. aussie i told yu..!! ai laik.. huahuahua..

awal2 pg ; sblm subuh 08.05.2011, ayah amir dh dtg umah dh sbb nk antar aku g epot.. seb bek aku terjage mase bunyi alarm, klu tk haru ooo klu terlepas flight.. mhu malu je klu blik ofis tetibe pdhal dh canang satu alam yg aku nk kene g aussie.. hakhakhak.. smpai epot, bekpes dulu.. tp aku rembat sikit aje, sbb.. sbb.. sbb.. sbb kjp lg aku nk rembat business class meal dlm kapal nnt.. huahuahua.. ai dpt business class yu.. kelassss.. (poyo cm haremmm..!!) biler dh muah2 bgai ngn qaseh, aku pn gerak la meninggalkn tanah air, pergi berjuang demi negara yg terchenta.. hahaha.. oittt.. betul la..!! aku g wt cost review, klu aku lh save kan barang usd10-20mil, selamat le skit duit company.. mean selamat la duit org mesia.. betul ke tk ek.. ntah, aku men bedal je.. janji aku lh dpt bonus lbh sdhhh.. huahuahua..

1st day kt brisbane aku mcm xbetul lg ; masa xkene ngn kepala.. ahaksss.. aritu aku just survey2 je dulu ape yg menarik kt brisbane ni.. aku jenjln kt queen st., adelaide st., tank st. & memcm lg la street yg aku pn xthu pe name nye.. ahiksss.. dr ape yg aku peratikan, org aussie ni quite pembersih skit & msih lg ramah berbanding mat salleh2 dr continents yg len.. itu just dr pndangan kasar aku je la, klu aku tersilap sori la ek.. satu lg yg aku perasan, sume kedai2 akn tamat beroperasi & tutup around 16.00 to 17.00.. lps tu korg jgn harap lg le nk jmpe kedai mkn, hadap 24hours convenience store je la jwb nye.. (brckp dr pengalaman sndiri ni tau.. asyik mkn sandwich kt 'pie face' aje.. uhuksss..)


pkul 4.00 ptg kt brisbane.. dh mcm pkul 9.00 mlm kn..


evolution apartments, 18 tank street, brisbane, queensland 4000.. apartment ni mmg best, facing brisbane river.. fuhhh, tenang giler bile blik keje layan sungai..

sehari dua pertama ktorg kene report kt consultant's office.. agak jauh gk dr apartment ; dlm setengah jam klu berjln.. xsempat nk snap pic time tu sbb org ramai sesgt & memasing bergerak nk blik tu mcm semuttt je.. pnye la ramai org klu skali lintas jln, nk snap pn takut camera tersadung org.. satu lg yg aku perati, org lelaki aussie mmg gentlemen abih, respect btul eaorg pompuan.. klu terlanggar skit ke tersadung ke, mintak maaf nye tu ngalahkan kene langgar ngn kete.. nk msuk lift dulu kn org pompuan, nk nek cab @ bus dulu kn org pompuan, dh queue up pepanjang ni nk beli mkn, pn still blh bg org pompuan amik turn dulu.. respect abih la..


time ni aku gantung camera kt leher, men tekan je shutter.. xthu dpt pic ape.. hakhakhak..


ok, kt queen st. ni memcm pe'el & kerenah org yg pelbagai bangsa korg lh tgk.. yg rajin, ddk le bace buku mcm abam ni, klu yg xrajin jd la cm aku dok isap rokok smbil snap pic abam rajin ni dok bace buku.. huahuahua..


ptg2 kt brisbane square ni ade mcm psar mlm.. memcm eaorg jual, smpai kn oil paint pn eaorg lh buat on the dot if requested by customer..


sila abaikan gelembung dlm bju tu, itu bkn boroi tu, itu airbag.. mngkin sekadar kekhilafan mata anda.. hakhakhak..


kak ros a.k.a diva & kak mas, boss assigned ktorg ber-3 pegi buat keje kt sane.. (alaaa.. kanggaru besi kt bwh tu xnmpak le plk.. ahiksss..)


wht a long sexy legs.. auwww.. huahuahua..


montot2 awek korea yg kebanyakkan nye student kt sini.. oiii..!! pekehal snap pic montot, pervert btul.. hakhakhak..


percubaan tonasi bersuasana kn english yg xjd.. hahaha..


kjp lg time lampu jln kaki dh ijo, meneru-meneram je eaorg dtg.. best ooo situasi tu..

dlm flight itinerary aku ckp flight blik aku ialah 16.05.2011 mlm, tp keje ktorg abih 14.05.2011 lg.. so ktorg ade sehari lg mase terluang utk jenjln sekitar brisbane.. pg 15.05.2011 kak mas kejut aku thru phone pgl aku dtg bekpes kt apartment ea.. english bekpes sial ngadap sungai brisbane.. terase cm org kaye gitu.. huahuahua.. poyo..!! settle mkn2, ktorg jln g kt aussie tourism kiosk kt queen st, ktorg cadang nk g jenjln kt lone pine koala sanctuary.. nk tgk koala & kanggaru le pulops..!! yaehhh.. ok, satu lg yg aku tabik kt sini, their public transportation system was damn efficient.. korg xkn nmpak seketul bas pn dlm town sbb bus station eaorg bwh tanah..!! sedar2 dh kuar kt memana ntah yg dh mmg pinggir bandar.. travel duration from town to lone pine will take around 1-1.5 hours, so byk pemandangan2 chantek yg Allah sempat kurniakan kpd aku utk dilihat & dinilai akan kebesaran-Nya.. calm & peaceful sesgt, alhamdulillah..


another nikon user.. ahiksss.. time tgh tggu bas, jenjln amik angin pg dulu..


cewahhhh.. posing plk mak chik ni.. bajet ayu le tu.. hakhakhak..


a girl smiled while a canary alight on her hairs during 'canary feeding session'..


luckily i got this close shot.. (cuak gk, kang xpsl2 natang ni gigit tangan.. hakhakhak..)


sempat gk la tgk cmne eaorg gunting bulu biri2 ni, dr gunting manual smpai le yg jenis elektrik skrang.. yg best nye bulu2 tu xputus & bile dh siap, dihampar nye bulu2 tu ; sebesar 2mx2m gk ar aku tgk.. kagum2..!!

ok.. abam sepet dh xthu mnde lg dh nk tulih.. dh makin kureng dh ayat2 nk kuar berbanding awal2 dulu dlm bidang penulisan ni.. cewahhh.. mcm le ko tu tulih buku2 or novel2 sepet oiii.. hakhakhak.. next time abam sepet smbung lg ek psl brisbane ni, bkn psl ape pn, cume abam sepet was assigned to be in brisbane again..!! jln lg..!! nnt ek nnt.. ahiksss..




nota kaki : sbgai pnduan utk korg2 yg berhajat nk g jenjln kt aussie, abam sepet nk pesan satu bnde ; korg jgn bwk msuk makanan yg berasaskan tenusu, nnt kastam rampas.. (skali lg aku berckp dr pngalaman sendiri, kastam aussie rampas milo 3-in-1 aku..!! demmm.. seb bek xkene denda..)

September 15, 2011

目前.. (xpham aku menatang pe tulih ni..)

dulu2 klu lalu dpn klcc mesti mcm hulu je tgk dua btg terpacak tu.. mcm best giler la klcc ni, kagum abis.. tu dulu.. tp skrang ni dh naek loya dh aku tgk klcc.. mhu tk nye, aku ari2 mampus kt sini.. boring ooo.. (actually aku xde mnde pn nk hapdet.. sesaje buang mase time keje.. hakhakhak..)


tgkkk..!! skybridge kt sblh je kot.. xheran la.. huahuahua..

utk mnghilang kn rase loya, jom kite g pekena chix mandey dulu..!! ahaksss.. aritu, xhingat dh bile, ktorg buat giler jp g lyan chix mandey sorg sepinggan, last2 xabih.. byk kot.. dh le nsik ea besar2, mmg busung ar.. hakhakhak..


sebenar nye aku terkenang2 mase idup kt kota dubai dulu.. tu yg g cri nsik ni jgk2 tu.. ahiksss..

aku igt kn nomination aku ke overseas je yg blh menggemparkan idup aku.. tp rupe2 nye ade lg bnde len yg mampu bertindak sebegitu rupe terhadap diri ku yg naif ini..

-
-
-
-


klu korg xpercaye, aku lg la xpercaye.. ni rate utk sebulan ni tau, bkn utk sehari or sejam.. percaye la..

August 25, 2011

dubai voyage..

my new life currently was quite alhamdulillah rather than before.. im not saying that before is worst, but as a human we need to improve our life to be better a day & a day & a day.. during joined petronas in last december, i was totally lost.. i cant expect anything.. nk buat bnde ni xthu, nk buat bnde tu takut salah.. mmg menggagau je.. sometimes disebabkan xde keje sgt utk aku, org mcm xrealize aje my existence, dh la aku kene ddk jauh dr org len.. uhuksss.. but come onwards, my supervisor tried to keep me into the loop within the colleagues either on-job discussion/meeting or during their social chat.. alhamdulillah nowadays, i managed to tagged along wif them even byk lg bnde bru yg aku nk kene belajar..

adehhh.. nk emosi pesal.. aku nk cite bnde sonok ni.. hikhikhik.. mase memule joined petronas dulu, aku tak expect yg aku mungkin akn kemane2 utk on-job visit.. so aku pn relax2 je la.. tp sume tu xbtul.. btul la..!! mmg xbtul pn.. ahaksss.. one day, mcm biase aku msuk ofis, on desktop, msuk kn password, bkak communicator, bkak email.. bace satu2 email yg ade.. tup2 bile bace email boss aku, aku cuak.. jadah pnye cuakkk..!! i was nominated to be in dubai, deliver mu duty as a consultant for iraq's projects cost estimate.. tobat time tu aku mmg xpercaye ngn ape yg aku bace.. terbang2 ooo.. btul beb, xpnh2 sepnjang umur idup aku ade cite2 nk g jenjln tempat2 cenggitu (time ni aku dh xpikir dh psl work load ke ape ke, jnji aku nk g sonok aje.. hakhakhak..) im totally in shock..!! nk mkn pn xsenang, ape ntah lg nk berak bagai kn.. huahuahua..

esok nye tu aku moody blik.. haaa.. pe kes plk.. ye la.. nk g oversea nk kene ade passport.. nk ade passport nk kene free from anything that related to authorities.. check pnye check, rupe2 nye aku ade sangkut hutang lg ngn ptptn.. adoyaiii.. last2 skali, call mak mintak ea kuar kn duit tabung haji aku dulu le jwb nye, habuan byar dulu skit utk aku lh dpt buat passport.. ahiksss.. mak mmg terbaekkkk..

i need to be in dubai for 2 working weeks, started from 6.2.2011 until 18.2.2011.. so mcm lame le jgk kn aku bermaustatin kt negara org.. ahiksss.. poyo..!! tp tobat sempoi habaq ang.. hakhakhak.. abih penjuru dubai aku g jenjln, umah urut yg pinoy manage tu je aku xpegi, haram wei.. ahaksss.. cume yg terkilan skit sbb aku xsempat nk g abu dhabi, nk tgk masjid sheikh zayed ; the most mesmerizing mosque even build in the world.. xpe la.. insyaAllah klu ade rezeki Allah nk bg, len kali smpai lg.. pe2 pn korg hadap je le a few pics yg sempat aku snap during my magnificent days in dubai.. (niat nk buat cm photojournalism gitu, tp xreti aku.. ahaksss..)


engineering trio.. ahiksss..


antare mknan harian aku..


senyum plk bdk pinoy ni.. ahaksss..


abg zuki delivered his duty as a professional chef at jumeirah beach resort.. luckily i meet him..

a day before 1st weekend aku dh riki2 ape aku nk buat weekend ni.. search pnye search kt pak chik google, aku jmpe 1 activity yg quite interesting for tourist if they come to dubai ; desert safari..!! best wei.. nek 4-wheel drive kt tgh2 pdg. pasir..


a little singh boy playing by himself while waiting for a wheel to the desert..



ampa nk kata pa, sempoi ooo.. seb bek xmuntah dlm kete.. hahaharu..


saif ur rehman ; my new friend form pakistan.. recently he's working wif pbb..


alhamdulillah.. luckily i got dis luvly evening shot..




hv some fun dudes..


a camel ride service also provided around the desert camp..


cmni pnye gaye amik gmbar pn ade gk ek.. huahuahua..


wht a creative products..


a tourist from europe giving a smile while waiting a 'henna' done to her hands..


lps desert safari ktorg ade mkn2 & belly dance.. best ooo.. klu xcaye, korg tgk je la best xbest.. hikhikhik..

on the 2nd weekend, i doesnt have a proper planning.. just sling-in my camera, bearing my backpack and just go until my legs done his duty.. hakhakhak.. time tu aku just jenjln aje sekitar al-mankhool sbb aku ddk area situ.. mase dlm cab, aku tnye driver tu mane tempat lg yg best area sini, ea bwk aku g abrah.. actually abrah was mean perahu, disbbkn tempat tu mcm jeti & byk sgt abrah smpai kn tempat tu pn eaorg pgl abrah jgk.. hikhikhik.. kt abrah ni, you can see the demarcation or differential between dubai's people because the old dubai & the modern one just separated between a river namely 'dubai river'.. and therefore, i took dis opportunity to board a boat dat levied at 1 dirham per pax to the other 'side' of dubai.. murah je kn tambang nye ; 80sen aje, tp ckup bernilai utk mengenal dunia..


area apartment aku..


the old dubai kt sbrg sane.. also located the gold souq..





what was the equation between all these above pictures? - everybody turn to their left..!! hakhakhak..


the faces of emeratis..

ahaksss.. ok2, ckup.. next time aku hapdet lg sbb ek aku pn sempat gk g jenjln kt continent lain.. sabar ek adik2.. hikhikhik.. last but not least..

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


nahhhh.. hamik ko.. hakhakhak..