September 19, 2011

brisbane voyage #1..


-
-
-

haaa.. pesal tetibe sebut name aku plk ni dlm email.. ok.. for you guys information, name abam sepet ialah muhammad nazrul b mustafa.. chumel kn name abam sepet.. hikhikhik.. texts atas tu aku crop dr company's email, my boss mentioned that i need to deliver my duty as a quantity surveyor for a cost review process.. tp yg syoq nya project tu located at brisbane.. aussie i told yu..!! ai laik.. huahuahua..

awal2 pg ; sblm subuh 08.05.2011, ayah amir dh dtg umah dh sbb nk antar aku g epot.. seb bek aku terjage mase bunyi alarm, klu tk haru ooo klu terlepas flight.. mhu malu je klu blik ofis tetibe pdhal dh canang satu alam yg aku nk kene g aussie.. hakhakhak.. smpai epot, bekpes dulu.. tp aku rembat sikit aje, sbb.. sbb.. sbb.. sbb kjp lg aku nk rembat business class meal dlm kapal nnt.. huahuahua.. ai dpt business class yu.. kelassss.. (poyo cm haremmm..!!) biler dh muah2 bgai ngn qaseh, aku pn gerak la meninggalkn tanah air, pergi berjuang demi negara yg terchenta.. hahaha.. oittt.. betul la..!! aku g wt cost review, klu aku lh save kan barang usd10-20mil, selamat le skit duit company.. mean selamat la duit org mesia.. betul ke tk ek.. ntah, aku men bedal je.. janji aku lh dpt bonus lbh sdhhh.. huahuahua..

1st day kt brisbane aku mcm xbetul lg ; masa xkene ngn kepala.. ahaksss.. aritu aku just survey2 je dulu ape yg menarik kt brisbane ni.. aku jenjln kt queen st., adelaide st., tank st. & memcm lg la street yg aku pn xthu pe name nye.. ahiksss.. dr ape yg aku peratikan, org aussie ni quite pembersih skit & msih lg ramah berbanding mat salleh2 dr continents yg len.. itu just dr pndangan kasar aku je la, klu aku tersilap sori la ek.. satu lg yg aku perasan, sume kedai2 akn tamat beroperasi & tutup around 16.00 to 17.00.. lps tu korg jgn harap lg le nk jmpe kedai mkn, hadap 24hours convenience store je la jwb nye.. (brckp dr pengalaman sndiri ni tau.. asyik mkn sandwich kt 'pie face' aje.. uhuksss..)


pkul 4.00 ptg kt brisbane.. dh mcm pkul 9.00 mlm kn..


evolution apartments, 18 tank street, brisbane, queensland 4000.. apartment ni mmg best, facing brisbane river.. fuhhh, tenang giler bile blik keje layan sungai..

sehari dua pertama ktorg kene report kt consultant's office.. agak jauh gk dr apartment ; dlm setengah jam klu berjln.. xsempat nk snap pic time tu sbb org ramai sesgt & memasing bergerak nk blik tu mcm semuttt je.. pnye la ramai org klu skali lintas jln, nk snap pn takut camera tersadung org.. satu lg yg aku perati, org lelaki aussie mmg gentlemen abih, respect btul eaorg pompuan.. klu terlanggar skit ke tersadung ke, mintak maaf nye tu ngalahkan kene langgar ngn kete.. nk msuk lift dulu kn org pompuan, nk nek cab @ bus dulu kn org pompuan, dh queue up pepanjang ni nk beli mkn, pn still blh bg org pompuan amik turn dulu.. respect abih la..


time ni aku gantung camera kt leher, men tekan je shutter.. xthu dpt pic ape.. hakhakhak..


ok, kt queen st. ni memcm pe'el & kerenah org yg pelbagai bangsa korg lh tgk.. yg rajin, ddk le bace buku mcm abam ni, klu yg xrajin jd la cm aku dok isap rokok smbil snap pic abam rajin ni dok bace buku.. huahuahua..


ptg2 kt brisbane square ni ade mcm psar mlm.. memcm eaorg jual, smpai kn oil paint pn eaorg lh buat on the dot if requested by customer..


sila abaikan gelembung dlm bju tu, itu bkn boroi tu, itu airbag.. mngkin sekadar kekhilafan mata anda.. hakhakhak..


kak ros a.k.a diva & kak mas, boss assigned ktorg ber-3 pegi buat keje kt sane.. (alaaa.. kanggaru besi kt bwh tu xnmpak le plk.. ahiksss..)


wht a long sexy legs.. auwww.. huahuahua..


montot2 awek korea yg kebanyakkan nye student kt sini.. oiii..!! pekehal snap pic montot, pervert btul.. hakhakhak..


percubaan tonasi bersuasana kn english yg xjd.. hahaha..


kjp lg time lampu jln kaki dh ijo, meneru-meneram je eaorg dtg.. best ooo situasi tu..

dlm flight itinerary aku ckp flight blik aku ialah 16.05.2011 mlm, tp keje ktorg abih 14.05.2011 lg.. so ktorg ade sehari lg mase terluang utk jenjln sekitar brisbane.. pg 15.05.2011 kak mas kejut aku thru phone pgl aku dtg bekpes kt apartment ea.. english bekpes sial ngadap sungai brisbane.. terase cm org kaye gitu.. huahuahua.. poyo..!! settle mkn2, ktorg jln g kt aussie tourism kiosk kt queen st, ktorg cadang nk g jenjln kt lone pine koala sanctuary.. nk tgk koala & kanggaru le pulops..!! yaehhh.. ok, satu lg yg aku tabik kt sini, their public transportation system was damn efficient.. korg xkn nmpak seketul bas pn dlm town sbb bus station eaorg bwh tanah..!! sedar2 dh kuar kt memana ntah yg dh mmg pinggir bandar.. travel duration from town to lone pine will take around 1-1.5 hours, so byk pemandangan2 chantek yg Allah sempat kurniakan kpd aku utk dilihat & dinilai akan kebesaran-Nya.. calm & peaceful sesgt, alhamdulillah..


another nikon user.. ahiksss.. time tgh tggu bas, jenjln amik angin pg dulu..


cewahhhh.. posing plk mak chik ni.. bajet ayu le tu.. hakhakhak..


a girl smiled while a canary alight on her hairs during 'canary feeding session'..


luckily i got this close shot.. (cuak gk, kang xpsl2 natang ni gigit tangan.. hakhakhak..)


sempat gk la tgk cmne eaorg gunting bulu biri2 ni, dr gunting manual smpai le yg jenis elektrik skrang.. yg best nye bulu2 tu xputus & bile dh siap, dihampar nye bulu2 tu ; sebesar 2mx2m gk ar aku tgk.. kagum2..!!

ok.. abam sepet dh xthu mnde lg dh nk tulih.. dh makin kureng dh ayat2 nk kuar berbanding awal2 dulu dlm bidang penulisan ni.. cewahhh.. mcm le ko tu tulih buku2 or novel2 sepet oiii.. hakhakhak.. next time abam sepet smbung lg ek psl brisbane ni, bkn psl ape pn, cume abam sepet was assigned to be in brisbane again..!! jln lg..!! nnt ek nnt.. ahiksss..




nota kaki : sbgai pnduan utk korg2 yg berhajat nk g jenjln kt aussie, abam sepet nk pesan satu bnde ; korg jgn bwk msuk makanan yg berasaskan tenusu, nnt kastam rampas.. (skali lg aku berckp dr pngalaman sendiri, kastam aussie rampas milo 3-in-1 aku..!! demmm.. seb bek xkene denda..)

2 observations:

TuN TeJa said...

Wahhhh besh arhhh...nama ngko mmg comeiii lah secumeiii air bag ngko...hehehehe...kasi pecah itu air bag bro nnti nk pakai smping xmuat broooo...

mr. sepet.. said...

tun : airbag tu ko jgn maen2, pompuan2 'menggiler' tu tgk airbag aku.. huahuahua..

Post a Comment

intend to provoke me..?? keep it up guys.. ahaksss..